מבחינה פרוצדוראלית בשלבי הגירושין הראשוניים, נקבעים התנאים השונים הקשורים לילדים בכל גיל, כולל ילדים בגילאי בת מצווה או בר מצווה במסגרת הסכם גירושין מסודר: מי יהיה ההורה העיקרי, מה יהיו הסדרי הראייה עם ההורה השני, גובה דמי המזונות עבור ילדים בגילאי בר מצווה או בת מצווה ונושאים חשובים נוספים. בנוסף למימד הפרוצדוראלי, מלווים הגירושין גם בשינויים והתמודדויות רבות ברמה הנפשית והפסיכולוגית.
גירושין – אל תתעלמו ממצוקות ילדים בגילאי בת מצווה או בר מצווה
אמנם במציאות המודרנית גירושין הם תופעה נפוצה ביותר, אך ההתמודדות עימה איננה הופכת לפשוטה בשל כך. השפעת פירוק התא המשפחתי על ילדים בגילאי בר מצווה או בת מצווה ברמה החברתית היא אכן פחות טראומטית ביחס לעבר אך עדיין נדמה כי היא גורמת לאובד בהתמקדות אשר לעיתים ניתן לפתור בעזרת טיפול התמקדות פסיכותראפי רלוונטי. שכן, הגירושין אינם עוד תופעה חריגה שיש להתבייש בה. עם זאת, לכל הליך גירושין ישנן כאמור השלכות שונות על תפקודם של ילדים בגילאי בר מצווה ובת מצווה. פרידת ההורים, סכסוכים, חילוקי דעות וחיים בשני בתים נפרדים משפיעים מאוד על נפשם של הילדים, גם בגילאי בר מצווה או בת מצווה, הנחשבים יחסית בשלים. תגובותיהם הפסיכולוגיות של ילדים בייחוד בסמוך לגירושין תלויות בגורמים רבים. היחסים בין ההורים לילדים ובין הילדים לבין עצמם, אופי הגירושין – גירושין סוערים או מתונים, הסכם הגירושין, תנאי המשמורת, האווירה לאחר הגירושים, מצבם הנפשי של הילדים ומנגנוני ההסתגלות שלהם הם כמה מהגורמים המשפיעים מאוד על ילדים גם בגילאי בר מצווה או בת מצווה. מסיבה זו, חשוב ביותר להיות מודעים למצוקותיהם של הילדים ולהקדיש להם תשומת גם אם לעיתים כל אחד מההורים שקוע עד צוואר במצוקותיו.
גירושין – בעיות אופייניות לילדים בגילאי בר מצווה או בת מצווה
גם אם הילדים נמצאים כבר בגיל ההתבגרות, אינם קטנים מאוד והגיעו לגילאי בר מצווה או בת מצווה הם לרוב אינם בשלים מבחינה נפשית לפרידה, שכרוכה עבורם בלא מעט קשיים. גירושין סוערים, מריבות, וויכוחים והליכים משפטיים ארוכים עלולים אף להחריף את הקשיים עימם מתמודדים הילדים. באותה מידה, עלולים גם קשיים כלכליים המתלווים לגירושין להשפיע מאוד על ילדים בגילאי ההתבגרות. הקשיים העוברים על ילדים בגילאי בר מצווה או בת מצווה לאחר גירושי הוריהם באים לידי ביטוי במישורים רבים: במישור הרגשי, החברתי והלימודי. במחקרים שונים שנעשו בנושא גירושין נמצא, כי הפגיעה בילדים נובעת, בין השאר, גם מירידה בתפקוד שני ההורים, ופעמים רבות מלווה גם ברגשות אשם של הילדים. עוד נמצא, כי קיים קשר בין מצבם הנפשי של ילדים בגילאי בר מצווה או בת מצווה ובין המצב הנפשי של ההורים ובייחוד ההורה העיקרי.