כבר מפתיחת שנת הילדים, מחכים הילדים בקוצר רוח לדבר אחד ויחיד, שזה החופש הגדול… אז החופש הגדול הגיע – מה שאומר שלילדים יש פתאום הרבה יותר זמן פנוי. ההורים, מהצד שלהם שמחים אבל גם קצת חוששים – כיוון שהם פחות בקונטרול. בלית ברירה, הם נאלצים להמשיך בעיסוקיהם הרגילים כמו עניינים של עבודה, ענייני קרירה, ושאר מטלות יומיומיות – בזמן שהילדים נשארים בבית או מבלים בחוץ. ההורים, פחות עם היד על הדופק לגבי מה שקורה עם הילדים, מה הילדים שלהם עושים, ובאיזה צורה הם מעבירים את ימי החופש.
החופש הגדול, בגלל שמדובר בתקופה של קיץ, טומן בחובו הרבה מאד סכנות… במיוחד לילדים קטנים. הנה מספר דוגמאות של סכנות שיכולות לארוב לילדים על קצה המזלג: הילדים נשארים במשך זמן ממושך בבית ולבד – ללא השגחת מבוגרים, בחוץ, מזג אוויר שרבי, חם מאד – מה שגם כן מסכן את הילדים מבחינת פוטנציאל להתייבשות. ביתר הזמן – הילדים הם מאד פעילים, הולכים לים, לבריכה, לקייטנות, וגם שם הם חשופים לכל מיני סכנות שהם אפילו לא מודעים אליהם.
אז בעולם אופטימאלי, היינו רוצים שיהיה כך, אבל מה לעשות שאי אפשר לשמור על הילדים שלנו 24 שעות ביום. הפתרון הוא לחנך את הילדים שלנו מראש ל"התנהגות חכמה" במהלך תקופת החופש הגדול. מה הכוונה? בתור הורים מספיק אחראיים – אפשר להדריך את הילדים איך להגן על עצמם בכל מיני סיטואציות בעייתיות ולהישמר יותר. ככה גם אנחנו ההורים – נהיה רגועים יותר בלב שקט, וגם לילדים היקרים שלנו רוב הסיכויים שלא יקרה כלום (או לפחות נמזער סיכונים ביחס למה שכן יכול לקרות להם). במאמר זה אספנו לכבודכם כמה טיפים לשמירה על בטיחות הילדים בקיץ. מומלץ בחום לכל הורה (וגם לאלו שעדיין לא…) – לגזור ולשמור!
דבר ראשון וחשוב – זה לחנך את הילדים שישתו מים, וכמה שיותר. אם אנחנו נמצאים בסביבת הילדים (נגיד ביחד איתם – בים או בבריכה) – רצוי מאד להשגיח עליהם שישתו וכמה שיותר (חשוב להקפיד על "הפסקות שתייה" יזומות – בערך כך חצי שעה). בימים שאנחנו לא ליד הילדים (נגיד בעבודה) – להסביר לילדים שלנו את חשיבות הנושא ולדאוג שהם ידאגו לכך בכוחות עצמם. למה חשוב בעצם לשתות כל-כך הרבה מים? מים מהווים 70% מהרכב גופנו. כשאין בגוף מספיק מים הוא יכול להגיע למצב של התייבשות. איך נזהה סימנים של התייבשות? ד"ר דודי שמש – מנהל מחלקת ילדים בבית-חולים הלל יפה מסביר: "סימנים של התייבשות יבואו לידי ביטוי בהתנהגויות כמו ישנוניות יתר, עייפות, אפאטיות, כאבי ראש, ירידה במתן שתן, דופק מהיר, עלייה בחום הגוף וגם הקאות. כשמזהים את הסממנים הללו אצל ילדים חשוב 'להוציא' אותם מהשמש, להביא אותם למקום מוצל, לדאוג שישתו הרבה, ואם המצב של הילד עדיין ממשיך להיות לא טוב – יש לקחת אותו לבית חולים לצורך עירוי נוזלים".
דבר נוסף – בחופש הגדול, בין אם נרצה ובין אם לא – אנחנו וגם הילדים שלנו חשופים הרבה יותר לשמש. שמש, מצד אחד זה דבר בריא כיוון שדרכה אנחנו מקבלים לגוף שלנו ויטמין D, שזה דבר חשוב. ביחד עם זאת – עודף שמש, יכול מאד להזיק, וכולנו כבר מכירים את הסיפורים הזוועתיים על מקרים של סרטן העור… ד"ר מיכאל כהנא מנהל מרפאת העור ב"הלל יפה" מסביר: "אנשים בעלי עור בהיר, מומלץ שימרחו את עצמם בתכשירי הגנה בעלי מקדם גבוה, בתדירות של לפחות פעם בשעה. במידה ובכל זאת נוצרה כוויית שמש – יש למרוח על המקום, משחות מרגיעות ומקררות כמו אלוורה. אם מדובר בכווייה קשה יותר ומופיעות שלפוחיות (וגם חום הגוף עולה) – יש לפנות עם הילד לטיפול רפואי של גורם מוסמך".
עוד דבר שחשוב לתת עליו את הדעת, בייחוד בתקופה של החופש הגדול הוא – לחנך את הילדים בהקשר לכל הסכנות שאורבות להם בחוץ מפני זרים. בחופש הגדול, בגלל עודף זמן פנוי, ילדים קטנים מוצאים את עצמם הרבה פעמים לבד, וללא השגחת מבוגרים. זה יכול להיות בחוץ כשהם יוצאים ומסתובבים, וזה גם יכול להיות כשהם בתוך הבית. הורות מחנכת – כהורים מחנכים, עלינו להסביר מראש לילדים שלנו מה לעשות ואיך להתנהג ברגע שפונה אליהם מישהו זר… הנה כמה דוגמאות: בחוץ – כשמישהו שהם לא מכירים, מציע להם "טרמפ", או מציע להם איזשהו שוחד (כמו ממתקים, משחקים וכו') – בשום פנים ואופן לא להיענות. כשילדים נמצאים לבד בבית – אף פעם לא לפתוח את הדלת לאנשים שהם לא מכירים. יש הרבה מאד אנשים מסוכנים שיכולים להערים על הילד ולגרום לו לפתוח בתואנות שווא של אינסטלטור שבא מטעם חברת המים לבדוק את הברז, טכנאי טלפונים שהגיע לבדוק את הקו וכו' וכו' – גם אם לפעמים מדובר באנשי מקצוע שהם אמיתיים ולאו דווקא אנשים מסוכנים – עדיין לא שווה לקחת את הסיכון… פשוט להדריך את הילד – כשהוא נמצא לבדו בבית, לא לפתוח את הדלת לאנשים זרים שהוא אינו מכיר.